Een gids voor herbruikbare doekjes

Een gids voor herbruikbare doekjes

Hier kom je alles te weten over herbruikbare doekjes!

Herbruikbare doekjes zijn een uitstekend alternatief voor wegwerpdoekjes. Deze zijn duur en schadelijk voor het milieu. Niet alleen zijn herbruikbare doekjes beter voor de planeet, maar ze kunnen ook op lange termijn geld besparen. In deze beginnersgids laten we je alles zien wat je moet weten om aan de slag te gaan met herbruikbare doekjes.

 

Wat zijn herbruikbare/wasbare doekjes?

Herbruikbare doekjes zijn kleine stoffen doekjes die worden gebruikt om de billen, handen of het gezicht van de baby schoon te maken. Na gebruik worden de doekjes gewassen en opnieuw gebruikt, waardoor duizenden wegwerpdoekjes worden bespaard die anders op de vuilnisbelt zouden belanden en wat jou geld bespaart.

Herbruikbare doekjes zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ze zijn ook veel effectiever, efficiënter en werken veel beter dan wegwerpdoekjes. Eén herbruikbaar doekje kan het werk doen van 3-4 wegwerpdoekjes.

We nemen je mee door alles wat je moet weten.

 

Welk materiaal is het beste voor herbruikbare doekjes?

Katoen of bamboe "terry" stof is het beste omdat het een "lussenachtige stof" is, vergelijkbaar met een handdoek in de badkamer. Een lussenachtige stof is ideaal voor herbruikbare doekjes, omdat de lussen op de stof eventuele restjes ontlasting op de billen van de baby vastgrijpen en wegvegen. Gladde doekjes, net als wegwerpdoekjes, hebben de neiging om ontlasting uit te smeren in plaats van het te verwijderen.

Herbruikbare doekjes zijn verkrijgbaar in katoen, bamboe of microvezel. 

Eenmaal nat is er weinig verschil in zachtheid tussen katoenen en bamboe doekjes. Bamboe is bij aanvang meestal iets zachter, maar de lussen zijn meestal korter en na verloop van tijd blijft bamboe niet zo lussenachtig als traditioneel katoen.

 

Hoeveel herbruikbare babydoekjes heb ik nodig?

Hoeveel doekjes je nodig hebt, hangt af van de leeftijd van je baby.

Als richtlijn:

 • Voor pasgeborenen: 40 herbruikbare doekjes
 • Voor baby's vanaf 6 maanden: 25-30 doekjes

Pasgeboren baby's hebben de neiging om vaker te ontlasten en hebben meer luierwissels nodig dan oudere kinderen.

Pasgeborenen zouden 20 herbruikbare luiers en 40 herbruikbare doekjes moeten hebben op basis van het wassen om de dag. Dit staat 2 doekjes per luierwissel toe.

In werkelijkheid gebruik je nooit al je herbruikbare luiers voordat je een was doet, bovendien heb je voor een natte luier maar één doekje nodig. Dit geeft je wat reserve, plus wat voor in de luiertas.

Als je een baby hebt die ouder is dan 6 maanden, dan wordt de richtlijn teruggebracht naar 15 herbruikbare luiers en zou je ongeveer 25-30 doekjes moeten hebben.

 

Welke doekjes moet ik kopen?

Wij hebben de selectie reeds gemaakt!

Na verschillende doekjes uitgeprobeerd te hebben (Cheeky Wipes, Petit Lulu, Close,...)  gaat onze voorkeur uit naar Billiesbox. Ze hebben een lussenachtige kant van bamboe/katoen mix voor effectieve reiniging van ontlasting en een gladde/zachte kant om baby's billetjes te drogen. Deze kant blijft ook glad zelfs na maanden in gebruik, dit in tegenstelling tot andere merken.

 

Hoe herbruikbare doekjes te gebruiken

Herbruikbare doekjes worden gebruikt zoals je wegwerpdoekjes zou gebruiken, met het verschil dat je ze wast en steeds opnieuw gebruikt.

 1. Veeg de billen van de baby af met de voorkant van de gebruikte luier (herbruikbaar of wegwerp) om het grootste deel van de overgebleven ontlasting van hun huid te verwijderen. 
 2. Haal het eerste herbruikbare doekje uit de schone opbergdoos en veeg de huid van de baby af.
 3. Vouw het doekje doormidden en veeg opnieuw met de schone kant.
 4. Gebruik een tweede doekje voor een luier met ontlasting om ervoor te zorgen dat de huid van je kleintje grondig schoon is.
 5. Vieze doekjes worden bewaard tot wasdag.

 

Hoe herbruikbare doekjes onderweg te gebruiken

 1. Wring het overtollige water uit een paar van je wasbare doekjes (tip: laat ze niet te doordrenkt zijn, anders kunnen ze door de wetbag lekken.
 2. Doe de vooraf gemaakte doekjes in een wetbag
 3. Gebruik de herbruikbare vochtige doekjes tijdens het verschonen van een luier zoals normaal.
 4. Bewaar vieze vochtige doekjes in je vuile luier wetbag.
 5. Je kunt ook een paar droge doekjes meenemen samen met een klein sprayflesje water of spray/lotion en de doekjes vochtig maken terwijl je bezig bent.

 

Hoe moet ik mijn doekjes bewaren om ze te kunnen gebruiken?

Er zijn twee hoofdmanieren om doekjes thuis op te bergen.

Nat zodat ze in een bak met water liggen en vooraf vochtig zijn, zoals wegwerpdoekjes. Als je je doekjes nat bewaart, vergeet dan niet om het water of de oplossing elke dag of twee te vervangen om te voorkomen dat het een beetje muf gaat ruiken.

Droog bewaren en water of lotion toevoegen terwijl je bezig bent.

Dit kan handig zijn als je oudere peuters thuis hebt die nieuwsgierig kunnen zijn naar een bak met water op de verzorgingstafel! Als er een wastafel dicht bij is kan je ze even onder de kraan steken of je kan een zeeppompje met water naast de doekjes zetten.

 

Heb ik een spray/lotion nodig?

Je hoeft geen lotion te gebruiken, je kunt gewoon schoon water gebruiken. 

Als de baby iets ouder is, geven veel gezinnen er de voorkeur aan om een lotion met een lekkere geur te gebruiken om de huid schoon te maken en te hydrateren. Voor sommige sterke ontlasting is water gewoon niet voldoende om de geur te neutraliseren!

Je kunt ook je eigen doekjesoplossing maken met een babyshampoo of voeg eenvoudig een paar druppels etherische olie toe aan het water. Lavendel etherische olie of tea tree zijn populaire keuzes, hoewel voorzichtigheid is geboden bij alle etherische oliën, omdat ze hard kunnen zijn voor baby's met een bijzonder gevoelige huid.

Je kunt ook een speciaal product zoals billiesbox lotion proberen. Het is zacht genoeg voor de gevoelige huid van de baby en het ruikt heerlijk.

 

 

Kan ik herbruikbare doekjes gebruiken om een luier met ontlasting schoon te maken?

Ja, absoluut!

Herbruikbare doekjes zijn geweldig om luiers met ontlasting schoon te maken en veel effectiever dan wegwerpdoekjes. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom mensen van herbruikbare doekjes houden! Ik herinner me ook dat wegwerpdoekjes bij het verschonen van mijn eigen baby gewoon de ontlasting overal uitwrijven, terwijl herbruikbare doekjes er veel beter aan vastgrijpen en voor een minder rommelige ervaring zorgen!

Bij het verschonen gebruik je de voorkant van het papieren inlegvel van de luier om het grootste deel van de ontlasting van de billen van de baby te vegen, zodat het herbruikbare doekje minder hoeft te verwijderen.

Je kan ook eerst wat afvegen met toiletpapier en dan herbruikbare doekjes gebruiken om de rest te verwijderen. Beide methoden werken, ontdek wat het beste voor jou werkt.

 

Kan ik wasbare doekjes gebruiken op de opvang?

Veel onthaalouders en kinderdagverblijven gebruiken graag wasbare doekjes, dus het is altijd de moeite waard om het aan je opvang te vragen.

Je kunt je eigen vochtige doekjes meenemen in een wetbag, of een voorraad droge doekjes in de tas met luiers stoppen, zodat het personeel ze kan bevochtigen tijdens het gebruik. Gebruikte doekjes kunnen in de wetbag met natte luiers worden bewaard.

 

Heb ik aparte doekjes nodig voor handen en gezicht?

Die keuze is aan jou.

Vaak kopen ouders één set alleen voor handen en gezicht, en een andere set voor de billen. Je kan bij billiesbox verschillende kleuren naden kopen zodat je ze gescheiden kan houden.

Andere ouders vinden het prima om dezelfde doekjes voor beide doeleinden te gebruiken, omdat ze weten dat ze tussen het gebruik grondig worden gewassen en gereinigd.

 

WASSEN

Hoe bewaar ik de vuile herbruikbare doekjes?

Als je zowel wasbare luiers als herbruikbare doekjes gebruikt, maakt dit het makkelijk omdat je ze gewoon samen in dezelfde luieremmer kunt bewaren tot de wasdag. Je kunt de herbruikbare doekjes samen met je luiers wassen.

Als je alleen herbruikbare doekjes gebruikt, kun je ze in een wetbag bewaren. Als je alleen herbruikbare doekjes gebruikt, wordt aanbevolen om ze elke 2-3 dagen te wassen.

 

Hoe was ik herbruikbare doekjes?

Herbruikbare doekjes zijn heel eenvoudig te wassen. Als je wasbare luiers gebruikt, doe je ze gewoon in je luieremmer en was je alles samen.

De aanbevolen wastemperatuur is dezelfde als voor luiers: 60 graden.

Als je alleen herbruikbare doekjes gebruikt, wordt aanbevolen om ze elke 2-3 dagen te wassen.

Je kan ze eerst spoelen, met de hand of in de wasmachine, en ze dan bij je gewone huishoudelijke was te doen. Een poederwasmiddel is het beste om de absorptie niet te beïnvloeden.

 

Moet ik de doekjes na het wassen drogen?

Je hoeft ze niet tussen de wasbeurten door te drogen als je ervoor kiest om de doekjes vochtig in een doos te bewaren.

Je kunt de stoffen doekjes na elke wasbeurt ophangen om te drogen. Dit kan een goede taak zijn voor een oudere broer of zus die graag wil helpen bij het verschonen van luiers of bij klusjes in huis!

Je kan ze ook per 5 op elkaar leggen op je wasrek en zo drogen ze ook. 

 

VOORDELEN

Zijn herbruikbare doekjes de moeite waard?

Het gebruiken van herbruikbare doekjes is niet alleen een effectieve manier om afval in je huishouden te verminderen, maar ze reinigen de baby ook efficiënter, zijn zachter voor de babyhuid en besparen geld in vergelijking met wegwerpdoekjes.

 

Kostenvergelijking

Herbruikbare doekjes zijn een goede investering en zullen zeker een aanzienlijke kostenbesparingen opleveren in vergelijking met het wekelijks kopen van wegwerpdoekjes. Het is een gemakkelijke kostenbesparende keuze, zelfs als je geen wasbare luiers gebruikt.

Door te kiezen voor herbruikbare doekjes kun je tot €160 besparen gedurende de periode dat je kind ze zal gebruiken, in vergelijking met wegwerpdoekjes. Met een eenmalige uitgave van ongeveer €40 kun je al je benodigde doekjes hebben.

Als je kinderen eenmaal uit de luiers zijn, zul je merken dat je je doekjes op allerlei manieren kunt gebruiken, zoals mini-washandjes voor het schoonmaken van handen, mini-gezichtsdoekjes en make-up remover pads.

Steeds meer gezinnen gebruiken hun doekjes ook als alternatief voor traditioneel toiletpapier.

 

Ze zijn zachter voor de babyhuid.

Herbruikbare doekjes zijn zachter voor de babyhuid, omdat je zelf kunt bepalen wat je gebruikt. Je hoeft je geen zorgen te maken over harde chemicaliën of sterke geuren die niet goed zijn voor de gevoelige huid van je kleintje.

 

Beter tegen luieruitslag

Ouders die zowel wasbare luiers als herbruikbare doekjes gebruiken, melden vaak dat hun baby veel minder vatbaar is voor luieruitslag.

Dit komt waarschijnlijk doordat ze meestal vaker verschonen en extra oplettend zijn om het hele luiergebied grondig te reinigen.

 

Ze zijn milieuvriendelijker

Wist je dat het wel 500 jaar kan duren voordat een wegwerpdoekje biologisch afbreekt? Elke baby gebruikt gemiddeld zo'n 5.000 wegwerpdoekjes in de eerste paar jaar van hun leven.

Herbruikbare doekjes zijn een milieuvriendelijk alternatief dat de impact van wegwerpdoekjes op het milieu aanzienlijk vermindert.

Zoals je kunt zien, zijn er tal van voordelen aan het gebruik van herbruikbare doekjes. Niet alleen zijn ze milieuvriendelijker en kostenbesparend, maar ze zijn ook beter voor de huid van je baby en helpen mogelijk luieruitslag te verminderen. Het is zeker de moeite waard om te overwegen om over te schakelen naar herbruikbare doekjes en te genieten van de voordelen die ze bieden.

Onthoud dat kiezen voor hergebruiken niet alleen goed is voor de planeet, maar ook voor je baby en je portemonnee!

Volg ons op Instagram of Tiktok @ecobee.be