Wasbare luiers

Wassen & onderhoud

Moet ik mijn luiers wassen voor het eerste gebruik?

Ja, we raden aan ze 3x voor te wassen en ze dan pas te gebruiken. Je hoeft ze niet tussendoor te drogen en je kunt ze gebruiken na de eerste wasbeurt als je niet kunt wachten.

Ze hebben tot 8 wasbeurten nodig voordat ze hun volledige absorptie hebben.

Meer info

Hoe was ik wasbare luiers?

Het onderhoud is vrij eenvoudig. Alle instructies en praktische tips vindt u in detail in het artikel: Hoe was ik wabare luiers.

Is het nodig om de luiers eerst te spoelen voor de hoofdwas of extra spoelen na het wassen?

Ja! Bamboevezel is 4x meer absorberend dan katoen. Daarom is het beter om de luiers te spoelen voor de hoofdwascyclus. Hierdoor wordt er al voldoende water opgenomen om goed gewassen te kunnen worden. 

Anders kunnen ze te veel water uit de hoofdwas nemen en zo te droog worden gewassen. Hierdoor worden de bacteriën niet voldoende uit de luier gewassen.

Hoe bewaar je vuile wasbare luiers?

We raden aan om gebruikte luiers in een luieremmer met een waterdichte zak te bewaren. Voeg geen water toe aan de emmer, de luiers moeten 'droog' worden bewaard. Bij opslag in water zouden bacteriën zich zeer snel voortplanten en zo de luiervezels beschadigen. 

Kunnen ze in de droogkast?

Ja, gebruik wel de laagste temperatuur. Je kan ze ook af en toe 5min in de droogkast steken om ze terug 'zacht' te maken.

We raden het gebruik algemeen wel af omdat dit de levensduur van je luiers verkort.

De PUL en wollen overbroekjes kunnen niet in de droogkast!

Hoe onderhoud ik een wollen overbroekje?

Lanoline

Er zitten vlekken op de luiers. Hoe kan ik ze verwijderen?
Hoe krijg ik vuil en pluisjes uit de velcro of klittenband?

Om te voorkomen dat er pluisjes in de klittenband komen tijdens het wassen, is het aan te raden om de klittenband sluitingen te sluiten voordat je ze in de wasmachine plaatst. Sommige luiers zijn uitgerust met wastabs die je kunt gebruiken om de velcrosluitingen eenvoudig dicht te vouwen. Zijn er geen wastabs sluit dan de velcro op de voorziene plaats.

Mochten er toch pluisjes zijn dan kun je deze voorzichtig in één richting uitkammen met een fijn kammetje. Een andere methode is het aanbrengen van stevige, brede plakband op de klittenband, stevig aandrukken en vervolgens weer verwijderen om zo eventuele pluisjes te verwijderen.

Gebruik

Wat met de 'kaka'?

Om de 'kaka' gemakkelijk uit de luier te verwijderen, gebruik je gewoon een inlegvel. Dit ligt bovenop de luier, tegen de billen van je kindjes.

Als het tijd is om te verschonen schud je de ontlasting in de toilet of je gooit het inlegvel met de ontlasting in de vuilbak.

Hoeveel luiers heb ik nodig?

Je hebt 20-24 luiers nodig als je om de 3 dagen gaat wassen en 6 tot 8 overbroekjes. Je gebruikt dan gemiddeld 5-6 luiers per dag. Met 24 luiers zit je wat comfortabeler zodat je niet op de limiet van je luiers zit. Zie hier de lijst van benodigdheden.

Hoe vaak moet ik de luier verschonen?

Zo vaak als een wegwerpluier. Pasgeborenen hebben de neiging vrij vaak 'kaka' te doen, vooral als ze borstvoeding krijgen. Je verschoont ze dan vaak 8 tot 10 keer per dag. Zodra baby's ongeveer 2 maanden oud zijn, vallen ze gelukkig meestal terug tot vijf keer per dag verschonen!

Zit het wel comfortabel?

Wegwerpluiers bestaan ​​pas sinds de jaren '70 en daarvoor droeg elke baby katoenen luiers zonder nadelige effecten of ongemak. Een wasbare luier is een dikker pakketje maar uiteindelijk zal elk kind verschillend zijn met hoe snel ze bepaalde bewegingen doen. Maar dit even goed in wegwerpluiers. Ze geven je kindje ook een zachtere landing bij zijn eerste stapjes.

Mag ik nog billencrème gebruiken?

Ja, maar ze kunnen wel vlekken geven in de luiers. Gebruik zeker een inlegvel zodat de crème niet rechtstreeks op de luiers komt.

Over het algemeen heb je wel minder rode billetjes dus zal je ook minder crème nodig hebben.

Materialen

Wat is het verschil tussen al die materialen?

Heb je geen antwoord gevonden op wat je zocht?

Stuur je vraag naar liesbet@ecobee.be en we zullen je persoonlijk antwoorden.