Heb je inlegvellen nodig in wasbare luiers?

We krijgen vaak de vraag of je inlegvellen nodig hebt bij wasbare luiers. Het eenvoudige antwoord is NEE... MAAR inlegvellen maken het verschonen van stoelgangluiers wel veel gemakkelijker! Lees hieronder verder om te weten te komen welke opties je hebt.

 

Waarvoor dient een inlegvel?

Een inlegvel is de laatste laag die in de luier gaat, het zit het dichtst bij de huid van je baby. Het inlegvel heeft twee functies:

  1. Het laat urine door, maar omdat het inlegvel niet absorberend is, kan het niet terugkeren, waardoor de babybillen iets droger blijven.
  2. Het vangt eventuele ontlasting op, en het geheel kan vervolgens gemakkelijk worden weggegooid in de prullenbak of uitgeschud worden in het toilet.

 

Wegwerp inlegvellen

Wegwerp inlegvellen staan ook bekend onder enkele alternatieve namen, zoals papieren inlegvellen of biologisch afbreekbare inlegvellen. Verschillende namen, maar ze verwijzen naar hetzelfde product.

Je zult merken dat goede kwaliteit inlegvellen erg sterk zijn hoe nat of vol ze ook zijn. Alle wegwerp inlegvellen die wij verkopen kan je verschillende keren mee wassen en hergebruiken. Alleen de inlegvellen met stoelgang doe je in de prullenbak tenzij je de stoelgang uitschud in het toilet dan kan je het inlegvel ook nog mee wassen.

 

Wegwerp inlegvellen voor pasgeborenen.

Bij pasgeboren baby's bestaat de voeding alleen uit vloeistoffen, dus wat eruit komt zal ook erg vloeibaar zijn! De beste wegwerp inlegvellen voor pasgeboren baby's zijn de popolini inlegvellen op rol en de bambinex inlegvellen. Dit zijn lekker dikke inlegvellen die meer van de vloeibare ontlasting opvangen.

Als je kleintje erg explosieve ontlasting heeft, zal geen enkele luierinlegger alles opvangen. Maar als je goede luiers en overbroekjes hebt, zou je geen vlekken op kleding mogen krijgen. 

Zodra je baby vast voedsel begint te eten, zal het inlegvel veel effectiever zijn in het opvangen van ALLE ontlasting. 

 

Wegwerp inlegvellen voor oudere baby's/peuters.

Sommige merken van papieren inlegvellen zijn veel dunner. Daarom raden we deze alleen aan voor oudere baby's die vast voedsel eten en daardoor dikkere of meer 'gevormde' ontlasting hebben. De popolini doos is ook een stuk breder en die op rol waardoor je ook meer van de luier kan bedekken.

 

Biologisch afbreekbare inlegvellen

Biologisch afbreekbare inlegvellen breken veel langzamer af dan toiletpapier, dus ze zijn niet bedoeld om door te spoelen in het toilet.

 

Meest gestelde vragen over inlegvellen:

Waar worden inlegvellen voor gebruikt?

Ze geven je baby een droger gevoel en het wegwerken van de ontlasting is een heel stuk gemakkelijker.

 

Moet ik inlegvellen gebruiken?

Nee, je hoeft geen inlegvel te gebruiken. Maar als je herbruikbare luier geen ingebouwde 'stay-dry' laag heeft, zal de baby direct op natte stof zitten en moet je de ontlasting uitspoelen/afschrapen of uitschudden boven de toilet voordat je het wast.

De enige uitzondering is bij een pasgeborene die alleen borstvoeding krijgt. 

 

Heb je inlegvellen nodig voor pasgeborenen?

In principe heb je geen inlegvel nodig voor een pasgeborene. Ontlasting van uitsluitend borstvoeding wordt door de wasmachine verwijderd omdat het zo vloeibaar is.

Maar zonder inlegvel zal je luiers meer vlekken krijgen omdat de ontlasting vaak ook naast het inlegvel komt. Veel mensen vinden ook het idee van ontlasting in hun wasmachine niet prettig, maar eigenlijk kan het in deze babyfase met ontlasting mee de wasmachine in.

Onthoud dat als je herbruikbare luier geen ingebouwde 'blijf droog'-laag heeft, de baby op natte stof zal zitten.

 

Kan je papieren inlegvellen doorspoelen?

Nee, geen enkel merk inlegvellen mag je doorspoelen. Wegwerpbare papieren inlegvellen werden vroeger als doorspoelbaar beschouwd omdat ze van papier waren gemaakt en langzaam zouden afbreken. Maar het bleek dat ze veel te langzaam afbraken. Veel inlegvellen bevatten ook viscose waardoor ze sterker zijn maar nog langzamer afbreken.

 

Moet je elke keer als je een luier verschoont een billencrème gebruiken?

Je hoeft niet elke keer een billencrème te gebruiken, maar tijdens het doorkomen van tandjes zal het helpen de huid van de baby te beschermen, omdat doorkomende tandjes-urine en stoelgang erg sterk is.

Als je een billencrème gebruikt, gebruik dan ook zeker een papieren inlegvel om te voorkomen dat de crème op de luierstof terechtkomt. Billencrèmes zijn waterbestendig en eenmaal op de luierstof is het moeilijk te verwijderen waardoor je luier minder goed vocht opneemt.

 

Wat doe je met een gebruikt papieren inlegvel?

Als ze alleen nat zijn kan je ze mee wassen. Inlegvellen met stoelgang schud je uit boven de toilet en was je daarna mee of je gooit alles in de prullenbak zoals je met een wegwerpluier zou doen.  

 

Welke inlegvellen zijn het beste?

Popolini op rol zijn veruit het meest populair. Ze zijn lekker dik en gaan goed om met borstvoeding en vloeibare ontlasting. 

Bambinex inlegvellen zijn zo goed als identiek aan die van popolini op rol maar zijn iets smaller en langer.

Popolini doos zijn dunner maar wel veel breder waardoor je de hele luier kan bedekken. Als je ze te breed vindt bij de start kan je ze altijd in 2 knippen, dan heb je er ineens dubbel zoveel.

 

Volg ons op Instagram of Tiktok @ecobee.be