Is het wassen van wasbare luiers echt zo veel meer werk?

Is het wassen van wasbare luiers echt zo veel meer werk?

Hoewel het gebruik van wasbare luiers iets meer werk vraagt dan het gebruik van wegwerpluiers, zijn de voordelen groot.

Slechts 2x wassen per week

Als je met wasbare luiers werkt, moet je meer was doen. Er zijn twee extra wasbeurten per week nodig. Wanneer een luier vuil is, stop je die in een luieremmer. Wanneer de emmer vol is, stop je hem in de wasmachine, meestal na drie dagen. Het is aan te raden om de luiers op 60° graden te wassen en om na het spoelprogramma er handdoeken en beddengoed mee te wassen om de wasmachine vol te maken indien dit niet het geval is. In het begin lijkt het misschien een vies idee om luiers met andere wasgoed te wassen, maar op 60 graden is je was echt wel proper.

We raden aan om minstens 20-24 luiers in huis te hebben als je om de drie dagen wast. Zo heb je altijd voldoende propere luiers terwijl de andere luiers aan het drogen zijn.

Belangrijk om te weten is dat katoenen luiers sneller drogen dan luiers gemaakt van bamboe of hennep en daarom sneller terug kunnen worden gebruikt.

Het blijft de beste keuze

Maar ondanks het extra werk dat erbij komt, is het gebruik van wasbare luiers een verstandige keuze. Het is milieuvriendelijker, want wegwerpluiers zijn 7% van het huisvuil van Vlaanderen. Bovendien bespaar je op de lange termijn geld, omdat wasbare luiers over het algemeen goedkoper zijn dan wegwerpluiers. 

Dus als je op zoek bent naar een milieuvriendelijkere en budgetvriendelijke optie voor je baby, dan is het gebruik van wasbare luiers zeker iets om over na te denken.

 

Volg ons op Instagram of Tiktok @ecobee.be