Wasbare luiers vs. Wegwerpluiers: Welke kies jij voor jouw kindje?

Wasbare luiers vs. Wegwerpluiers: Welke kies jij voor jouw kindje?

Tussen de geboorte en zindelijkheid van je kind verschonen we gemiddeld 5.000 tot 7.500 luiers. Dat komt neer op heel wat afval, energieverbruik, en kleine discussies over wie aan de beurt is voor de "diaper duty." Vooral het afval heeft een grote impact op het milieu. Maar welke keuze is duurzamer: wasbare luiers of wegwerpluiers? Laten we het stap voor stap bekijken.

De impact op het milieu

Wegwerpluiers zijn vandaag de dag vaak ontworpen met minder houtpulp en meer absorberende materialen, zoals korrels gemaakt van aardolie. Deze productieprocessen hebben echter nog steeds een enorme impact op onze planeet. Niet alleen verbruikt het veel water en energie, maar het leidt ook tot tonnen afval.

Wasbare luiers daarentegen worden meestal gemaakt van (biologisch) katoen, hennep, bamboe of synthetische stoffen zoals polyester. Hoewel de productie van katoen bijvoorbeeld ook veel water vereist, is het gebruik van herbruikbare materialen op lange termijn veel minder belastend. De water- en energieconsumptie van het wassen van de luiers valt in het niet vergeleken met de afvalbergen die wegwerpluiers veroorzaken.

Het kostenplaatje

Hoewel wegwerpluiers bij elke aankoop misschien goedkoper lijken, lopen de kosten op naarmate de tijd verstrijkt. Denk aan de kosten voor afvalverwijdering en het herhaaldelijk kopen van nieuwe pakketten luiers.

Wasbare luiers vergen een grotere investering in het begin, maar op lange termijn zijn ze vaak voordeliger. Zeker als je ze gebruikt voor meerdere kinderen of zelfs doorverkoopt, kan je flink besparen. Vergeet ook niet dat familie en vrienden vaak een handje helpen met cadeau's, waardoor die eerste aankoop minder zwaar aanvoelt. Wil je een volledig overzicht en vergelijk klik dan hier.

Hergebruik en levensduur

Eén van de grootste voordelen van wasbare luiers is het hergebruik. Met een set van 20-24 luiers kun je een kind makkelijk verschonen door drie keer per week een wasje te draaien. Dit staat in schril contrast met de 7.500 wegwerpluiers die in dezelfde periode nodig zijn. Bovendien kunnen herbruikbare luiers door meerdere kinderen worden gebruikt, of ze kunnen later worden omgevormd tot poetsdoeken of zelfs knuffels.

Wegwerpluiers hebben daarentegen weinig opties voor hergebruik. Innovaties zoals recyclageprojecten zijn in ontwikkeling, maar het is nog de vraag of ze de afvalproblematiek op grote schaal kunnen aanpakken.

Wat kies jij?

De keuze tussen wegwerp en wasbaar hangt af van persoonlijke voorkeuren en prioriteiten. Maar als je duurzaamheid en lange-termijnkosten belangrijk vindt, dan zijn wasbare luiers zeker het overwegen waard. Bij Ecobee bieden we een uitgebreid assortiment van wasbare luiers en handige accessoires om de overstap zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Neem een kijkje op onze website voor de beste eco-vriendelijke producten, en werk samen met ons aan een schonere toekomst – luiertje per luiertje.

Volg ons op Instagram of Tiktok @ecobee.be