De voordelen (+nadelen) waarom herbruikbare luiers zo geweldig zijn!

De voordelen (+nadelen) waarom herbruikbare luiers zo geweldig zijn!

Herbruikbare luiers zijn niet alleen goed voor het milieu, maar er zijn ook talloze andere voordelen.  Hoewel we herbruikbare luiers graag promoten vanwege hun vele voordelen, moeten we toegeven dat er ook enkele nadelen zijn. Maar maak je geen zorgen, deze nadelen wegen niet op tegen de voordelen! 😊 

Voordelen

1. Milieuvriendelijkheid 🌿🌱

Het grootste voordeel van herbruikbare luiers is hun positieve impact op het milieu. Gedurende de hele luierperiode van je kind (ongeveer tweeënhalf jaar) produceren wegwerpluiers een enorme afvalberg van ongeveer een ton, ofwel 1000 kilogram! 😲 Dat is gelijk aan het wekelijks buitenzetten van een extra vuilniszak.
In tegenstelling hiermee vereisen herbruikbare luiers minder grondstoffen en verminderen ze de behoefte aan bomenkap, omdat wegwerpluiers cellulose bevatten, wat resulteert in het kappen van zes volwassen bomen gedurende de hele luierperiode van een kindje. Bovendien bevatten wegwerpluiers afgeleiden van petroleum, een eindige grondstof. 🌳

Kostenbesparend 💰

Herbruikbare luiers zijn vriendelijk voor je portemonnee! Afhankelijk van het type herbruikbare luier dat je kiest, kun je tussen de 400 en 600 euro besparen voor je eerste kindje. En het wordt nog beter voor een tweede kindje, omdat je minder nieuwe luiers hoeft te kopen. Er zijn ook heel wat steden en gemeenten die subsidies aanbieden waardoor je nog meer kunt besparen!

Gezondere billetjes

Herbruikbare luiers zijn zacht voor de gevoelige billetjes van je baby. In wegwerpluiers zitten vaak chemicaliën die vocht onttrekken aan de billetjes van je baby, waardoor je vaak zalf moet gebruiken. Met herbruikbare luiers hoef je je daar geen zorgen over te maken, want billetjes mogen gerust een beetje nat zijn. Als je toch eens wat zalf gebruikt vergeet dan zeker geen inlegvel te gebruiken om je luiers niet te beschadigen. 

Poonami?  💩

Stoelgang die tot in de nek zit, wel die heb je helemaal niet bij wasbare luiers. De elastiek is namelijk veel beter dan bij een wegwerpluier. Die moet namelijke verschillende rondjes meegaan in tegenstelling tot de wegwerpluier.

Sneller richting zindelijkheidstraining 🚽

Dankzij herbruikbare luiers worden kinderen zich sneller bewust van nattigheid. Als je herbruikbare luiers zonder stay-dry laag of fleece gebruikt voelt de luier nat aan als er geplast is daardoor gaan kinderen eerder de sensatie van natte billetjes ervaren. Dit kan helpen bij de zindelijkheidstraining, waardoor kinderen sneller zindelijk worden dan wanneer ze zeer absorberende wegwerpluiers dragen. 

Stijlvol en leuk om te gebruiken! 😍

Herbruikbare luiers zijn niet alleen functioneel, maar ook nog eens stijlvol en leuk! Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en prints, waardoor je de kans hebt om je baby in schattige luiers te hullen. Het wordt een feestje om je kleintje te verschonen! 

Lichtere boodschappen en een beter milieu 🌍

Met herbruikbare luiers hoef je niet langer zware pakken wegwerpluiers mee te sjouwen vanuit de supermarkt want je hebt ze altijd in huis. Dit betekent dat je misschien vaker gewoon met de fiets naar de winkel kunt gaan, wat niet alleen handig is, maar ook het milieu ten goede komt! Minder autogebruik betekent minder vervuiling en een groenere planeet. 🚴‍♂️

Nadelen

Startinvestering 💰

Het eerste nadeel is de initiële kosten. Het samenstellen van een set herbruikbare luiers kost meestal enkele honderden euro's. Maar vergeet niet dat de geboorte van je kindje vaak gepaard gaat met gulle giften van familie en vrienden.

Tip: vermeld op je geboortekaartje een "herbruikbare luierrekening" in plaats van een traditionele pamperrekening. Zo weten ze dat je bewust kiest voor herbruikbare luiers!

Tijdsinvestering ⏰

Herbruikbare luiers vereisen wat extra tijd. Je moet ze wassen, drogen en wegleggen, wat in totaal ongeveer een extra uurtje per week kost. Hoewel dit misschien wat extra werk lijkt, past het snel in je nieuwe ouderlijke routine. Vergeet ook niet dat je dit verdeelt over verschillende dagen dus dat het over 10min extra gemiddeld per dag gaat.

Enige planning 🗓️

Omdat je herbruikbare luiers moet wassen en op tijd moet drogen (elke 3 dagen), is planning essentieel. Je wilt niet plotseling zonder luiers zitten! In tegenstelling tot wegwerpluiers kun je niet zomaar even snel naar de winkel rennen. Maar onthoud, met de komst van je baby zal je leven sowieso veranderen en moet je je huishoudelijke organisatie aanpassen.

Vooroordelen overwinnen 🤨

Bereid je voor op enkele vooroordelen wanneer je aan anderen vertelt dat je herbruikbare luiers wilt gebruiken. Mensen kunnen je als "ouderwets" of "geiten wollen sok" beschouwen en zich afvragen waarom je het jezelf zo moeilijk maakt. Wees voorbereid en bewapen jezelf met een lijstje van de vele voordelen die herbruikbare luiers bieden! 💪

Kortom, herbruikbare luiers zijn geweldig voor het milieu, je portemonnee, de gezondheid van je baby en ze voegen een dosis plezier toe aan het verschonen van luiers. Ze hebben enkele kleine nadelen, maar met de juiste planning wegen deze niet op tegen de talloze voordelen. Blijf trots op je bewuste keuze! 💚

Volg ons op Instagram of Tiktok @ecobee.be