Boosten? Dagluiers? Nachtluiers???
Moderne wasbare luiers en de opties voor absorptie kunnen verwarrend zijn! Hoeveel lagen heb ik nodig? Welke soorten inleggers werken voor mijn kleintje? Licht plassertje? Zwaar plassertje?
Hoewel het vinden van de juiste absorptie voor je kleintje misschien wat trial-and-error vergt, zijn er enkele belangrijke dingen die je moet weten om je te helpen inleggers te kiezen die geschikt zijn voor je baby. Te veel absorptie en de baby heeft een onnodig grote luier, te weinig en je zult lekkages ervaren of de baby elk uur moeten verschonen.
Het is slimme marketing als je luiers te koop ziet met bijvoorbeeld alleen een microvezel inlegger. Je denk snel dat zal toch genoeg zijn want waarom zouden ze een luier verkopen met alleen een microvezel inlegger als dat niet voldoende is voor de meeste baby's?
Microvezel is goedkoop. Microvezel KAN werken voor sommige baby's, maar de realiteit is dat het meestal niet absorberend genoeg is.
Microvezel is als een spons, het absorbeert vloeistof heel snel maar zodra het wordt samengedrukt, lekt het al zijn vloeistof. Dat is geweldig als je een baby hebt die overstromingen veroorzaakt (houdt zijn plas vast en laat het in één keer los, waardoor de luier overstroomt), omdat het deze vloeistof snel absorbeert. Maar het wordt meestal gebruikt in combinatie met andere inleggers (zoals bamboe of hennep) om een goede absorptie te behouden die niet lekt bij compressie.
Dus wat is het verschil tussen de verschillende soorten inleggers en materialen?
De verschillen tussen de diverse stoffen die gebruikt worden zitten vooral in het absorptievermogen, de snelheid van drogen en de milieuvriendelijkheid van de teelt.
Traditioneel worden herbruikbare luiers geassocieerd met katoen. Katoen wordt inderdaad nog veel gebruikt, soms in de vorm van biokatoen of badstof. Katoen zorgt niet voor een grote absorptie, maar droogt wel heel makkelijk. Het gebrek aan absorptie kan je opvangen door een inlegger in een goed absorberende stof te gebruiken. De absorptie van een katoenen luier heeft natuurlijk ook te maken met de dikte van de luier. Katoen is wel een heel milieuonvriendelijke teelt: een kwart van alle insecticiden die in de wereld geproduceerd wordt, wordt ingezet voor de katoenteelt. Maar hier is ook een oplossing voor gevonden: biokatoen! Keurmerken als Oeko-Tex 100 garanderen wel dat er geen pesticiden meer in het eindproduct zitten.
- Biokatoen is katoen dat biologische manier geteeld wordt, dus zonder pesticiden, kunstmest en ontbladeringsmiddelen. Biokatoen heeft net als katoen een niet zo hoog absorptievermogen, maar droogt wel heel snel
- Badstof is een variant op katoen, maar kan ook bij andere materialen. Het is een manier van weven. Deze stof is heel dik en dus absorbeert hij goed, maar droogt hij minder snel. Badstof kan wel ruw worden als je geen droogkast gebruikt.
-
Bamboe is een zachte en soepele stof met een bewerkte natuurlijke vezel die heel goed absorbeert, tot drie keer meer dan katoen. Anderzijds is bamboe ook een traag drogende stof. Dus het absorbeert vloeistof langzamer maar houdt het veel beter vast, en omdat het een natuurlijke vezel is, kan het direct op de huid van de baby liggen. Bamboe is waarschijnlijk een van de meest gebruikte stoffen voor de absorptie in luiers.
Bamboe heeft een warmteregulerende werking: in de winter voelt de stof warm aan, in de zomer koel. Bamboe heeft een bijzonder milieuvriendelijke teelt: bamboe groeit snel, wordt zonder pesticiden geteeld, heeft weinig water nodig en absorbeert CO2. Tijdens het productieproces van de viscose worden wel pesticiden gebruikt. Ook hier garanderen keurmerken als Oeko-Tex 100 de afwezigheid van pesticiden.
- Hennep, pure hennep is ZEER sterk. Dus wanneer we het over hennep hebben, praten we eigenlijk over een hennep/katoen combinatie. Katoen is zeer zacht (en relatief absorberend) en wordt meestal gemengd met hennep om de stof zacht te maken voor gebruik. Net als bamboe regelt hennep de temperatuur: koel in de zomer, warm in de winter. Ook hennep heeft een bijzonder milieuvriendelijke teelt. Hennep groeit snel, wordt zonder pesticiden geteeld en heeft een hoge opbrengst.
- Fleece is een zachte, ademende stof die waterafstotend is. Fleece droogt snel. Het wordt als binnenzijde van nachtluiers gebruikt omdat het droger aanvoelt voor de baby. Fleece kan je wel beter vermijden met bij baby’s met extreem gevoelige huid , eczeem of allergieën.
- De synthetische stof microvezel absorbeert goed, voelt toch droog aan en droogt snel aan de waslijn. Het is een synthetische stof die vloeistof snel absorbeert maar gevoelig is voor compressielekken (onthoud, zoals een spons). Microvezel mag nooit direct op de huid van de baby worden geplaatst, omdat de eigenschappen ook betekenen dat het de natuurlijke oliën uit de huid van de baby kan trekken en huiduitslag kan veroorzaken.
- Bamboe charcoal, de grootste marketingteleurstelling. Veel merken (goedkopere merken) prijzen bamboe charcoal aan als een superieur product. Maar het is meestal een microvezel inlegger die eenvoudig in bamboe is gewikkeld. Het is goedkope microvezel vermomd als bamboe.
- Overbroekjes zijn meestal gemaakt uit PUL, of polyurethaanlaminaat. Deze stof is tegelijk waterdicht voor vloeistoffen of lichaamsvocht, maar ook microademend. De kleine waterdampmolecules kunnen daardoor wel ontsnappen, maar de grote watermolecules kunnen niet door.
Dus welke moeten we gebruiken?
Dit is waar je wat trial-and-error moet toestaan. Om te begrijpen hoe 'zwaar' een plassertje is kan je de luier voor en na het verschonen wegen.
Tot 250 g zwaarder = Licht plassertje
250 g - 400 g zwaarder = Gemiddeld plassertje
400 g + = Zwaar plassertje
Ik heb nog steeds lekkages....
Eerst en vooral. WAAR heb je lekkages? Lekkages komen soms door de pasvorm van de luier, een gemakkelijke manier om te zien of het de pasvorm of de absorptie is: neem gewoon je inleggers eruit. Zijn ze helemaal doorweekt? Of hebben ze nog droge plekken?
Als de inleggers helemaal doorweekt zijn, is de kans groot dat je niet genoeg absorptie hebt of dat je de baby vaker moet verschonen. Als je nog droge plekken op je inleggers hebt, is het waarschijnlijker een pasvormprobleem.
Tips:
-
Lees waaruit de inleggers zijn gemaakt die je gaat kopen
-
Bepaal of lekkages worden veroorzaakt door een pasvormprobleem of een absorptieprobleem
-
Bepaal hoe een zware plasser je baby is, en pas de absorptie daarop aan
-
VRAAG om advies. Daarvoor zijn we hier!