Wat te doen met vlekken op je luiers.

Wat te doen met vlekken op je luiers.

Vlekken behandelen is in principe niet nodig als de luiers gewassen zijn op 60°. Ze zijn dan hygiënisch proper. Maar we vinden het toch mooier als er geen vlekken zijn.

Bij borstvoedingsstoelgang moet je geen inlegvel gebruiken.  De stoelgang is zo vloeibaar dat het niet zo efficiënt is. Maar voor de kleurvlekken te vermijden kan je het dan weer beter wel doen, zo komt er toch al minder op de luiers terecht. 

 Maar zelfs met de inlegvellen kan het gebeuren dat er ontlasting van je kindje op de luier komt en het mogelijks een vlek maakt. En als je uitsluitend borstvoeding geeft kan je vlekken echt niet vermijden. Wanneer je kindje ouder wordt en wat stevigere stoelgang heeft worden de luiers terug witter na verloop van tijd omdat ze bij elke wasbeurt weer properder worden.

Kookwas en chemische ontvlekker raden we zeker niet aan. Slecht voor het milieu en slecht voor de vezels van de luier. Ossengalzeep kan wel, dit is een ecologische ontvlekker waarmee je de vlek kan inwrijven.

Je allerbeste vriend voor de vlekken eruit te krijgen is de zon! Hang de luiers vochtig in de zon, en de vlekken verdwijnen. Zonnestralen zijn een geweldig natuurlijk bleekmiddel om je herbruikbare luiers terug te brengen naar hun mooie witte pluizige zelf.

Het werkt ook achter glas op een regenachtige dag of een koude winterdag. Is de vlek er nog niet uit dan maak je de plek nog eens nat en hang je ze nog eens in de zon.

Meer info over wassen vind je hier.

Volg ons op Instagram of Tiktok @ecobee.be