Een overzicht van verschillende soorten wasbare luiersystemen.

Een overzicht van verschillende soorten wasbare luiersystemen.

Wanneer je je verdiept in wasbare luiers, zul je al snel merken dat er verschillende soorten luiersystemen zijn. Elk systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om te kijken welk systeem het beste bij jou past voordat je een set luiers aanschaft. En zo kies jij de beste wasbare luier.

Wat is het verschil tussen tweedelige en eéndelige systemen?

Een van de eerste keuzes die je moet maken bij het kiezen van wasbare luiers, is of je gaat voor een tweedelig of een ééndelig systeem.

Tweedelige luiers bestaan uit de luier zelf en een apart overbroekje dat je kunt hergebruiken. Tussendoor laat je het overbroekje luchten of veeg je het even af met een doekje.

Eéndelige luiers daarentegen, gooi je na gebruik in zijn geheel in de was.

Sommige luiers zijn verkrijgbaar in verschillende maten, terwijl andere meegroeiluiers zijn die de hele luiercarrière van je kindje meegaan.


De verschillende modellen van tweedelige luiers

 Bij tweedelige luiers zijn er verschillende modellen om uit te kiezen:

Voorgevormde tweedelig luier:

  1. Voorgevormde luier: Dit is de meest lekbestendige optie. Hier heb je een basisluier die al in de vorm van een luier is genaaid met een overbroekje. Meer uitgebreide info kan je hier vinden.

Niet-voorgevormde tweedelig luier:

  1. Strikluier: Dit is een geweven katoenen luier die je perfect kunt aanpassen aan je kindje. Het vergt wat handigheid maar is goedkoop, droogt snel en heeft een slanke pasvorm. Een inlegger is altijd vereist, behalve bij zeer jonge kindjes.

  2. Klassieke Tetra- of Moltondoek: Dit is een tetradoek, dunne doek, die je vouwt tot een luier en vastzet met een snappi. Tegenwoordig wordt dit vooral gebruikt bij pasgeboren baby's of als inlegger voor extra absorptie.

  3. Prefold: Dit is een rechthoekige doek met meerdere lagen stof, vaak verdeeld in drie banen. Je kunt een prefold gebruiken als inlegger in verschillende vouwwijzen, en ze vastzetten met een snappi. Vouw je het in 3 als een lange rechthoek dan gebruik je het zoals het inlegsysteem. Uitgebreidere info hier.

  4. All-in-Two (AI2)/inlegsysteem: Deze luier bestaat uit een grote inlegger die uit meerdere lagen bestaat en in een overbroekje wordt geplaatst. De luier zelf sluit niet aan bij de beentjes, maar het overbroekje kan hergebruikt worden bij enkel een plasje. Een prefold in padfold of het Bamboolik systeem valt hier onder. Uitgebreidere info hier.

  5. Snap-in-One (SIO) is een luier die de voordelen van een ééndelige luier combineert met de voordelen van een tweedelige. De inlegger of het absorberende deel van de luier wordt met drukknopjes vastgeklikt in het overbroekje. Het verschil met het inlegsysteem zit hem er dus vooral in dat je hier de inlegger echt vastklikt en dat deze er dus niet los in zit.  Vaak kun je het overbroekje hergebruiken, tenzij het ook een absorberende laag heeft zoals de close pop-in. Om die reden zetten wij deze luier bij de all-in-one.

Bij het inlegsysteem en de snap-in-one heb je minder kans op lekken, maar behoud je de eenvoudige aantrekbaarheid van een ééndelige luier.

 

Eéndelige Luiersystemen

All-in-One (AIO) Luiers

  1. All-in-One luiers: zijn volledig ééndelige systemen. In tegenstelling tot tweedelige luiers hebben ze geen apart overbroekje nodig. Het overbroekje en vaak ook de inlegger zijn al vervat in de luier. Deze luiers zijn gemakkelijk in gebruik, maar kunnen soms sneller lekken wanneer de binnenlaag tegen de rand van de waterdichte buitenlaag is bevestigd. Wij hebben de close pop-in ook bij de all-in-one luiers gezet daar je hier ook altijd het overbroekje moet wassen en dat de inlegger en het overbroekje aan elkaar vastgeklikt kunnen blijven zitten.

  2. Pocketluiers: Deze hebben een zak aan de voor- of achterkant waarin je de absorberende inleggers kunt plaatsen. Je kunt de pocket naar wens vullen voor extra absorptie. Over het algemeen zijn pocketluiers ééndelige luiers, maar sommige voorgevormde tweedelige luiers kunnen ook een pocket hebben, vooral bij nachtluiermodellen. Wij hebben hier de Mimi&Co originals 2.0.

 

Nacht- en Speciale Luiers

Sommige luiers zijn speciaal ontworpen voor 's nachts en zijn meestal gemaakt van bamboe of hennep. Ze hebben vaak een ingenaaide inlegger of een zakje waarin je een inlegger kunt stoppen. Deze luiers absorberen goed, maar kunnen te dik zijn om overdag vrij te bewegen. De Petit lulu maxi night fluffy organic is zo een nachtluier.  Ze zijn ideaal in combinatie met een wolbroek.

Het kiezen van het juiste wasbare luiersysteem kan een beetje overweldigend zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat er geen "juist" of "fout" antwoord is. Het beste systeem is het systeem dat het beste bij jou en je gezin past.

Wil je de verschillende systemen eerst beter leren kennen? Volg dan zeker onze maandelijkse gratis infosessies of huur eenvoudig een luierpakket om zelf te ervaren welk systeem je voorkeur geniet.

Volg ons op Instagram of Tiktok @ecobee.be