Lanoline: de natuurlijke manier om wolbroekjes waterdicht te maken.

Lanoline: de natuurlijke manier om wolbroekjes waterdicht te maken.

Wat is Lanoline?

Lanoline is een natuurlijk product dat wordt gewonnen uit de wol van schapen. Het is een vettige, wasachtige substantie die wordt gebruikt in veel cosmetische en huishoudelijke producten. 

 

Hoe lanoliseer ik een wolbroek

Lanoliseren is een proces waarbij wol wordt behandeld met lanoline. Dit proces maakt wol waterafstotend en geeft het een zacht, soepel en comfortabel gevoel. Zo is je wolbroekje ideaal voor de nacht.

Lanoliseren van een wolbroek is een eenvoudig proces. Hier is een stapsgewijze uitleg:

  1. Maak de wolbroek schoon voordat je begint, ook voor het eerste gebruik. Was de broek met een speciaal wolwasmiddel. Handwas of een wolprogramma op je wasmachine. (koud of 20° en lage toeren centrifugeren)

  2. Meng 2 eetlepels lanoline en 2 glazen warm water in een emmer.  Voeg daarna nog wat koud water bij tot je het broekje kan onderdompelen. Het mengsel moet een dunne, homogene oplossing zijn.

  3. Dompel de wolbroek binnenstebuiten voorzichtig in het mengsel en kneed het zachtjes door totdat de lanoline goed is verdeeld over de stof.

  4. Laat de broek een paar uur in de oplossing weken. (Een nacht of een dag)

  5. Spoel de wolbroek kort na met wat lauw water.

  6. Knijp het overtollige water weg, zeker niet wringen. Je kan de wolbroek ook tussen een handdoek rollen en het water eruit drukken. Leg de broek plat om te drogen, vermijd direct zonlicht of drogen in een droger. 

Door deze stappen zorg je ervoor dat de wolbroek waterafstotend wordt en zachter aanvoelt. Klaar voor de nacht! 

 

Hoe vaak moet ik lanoliseren?

Als je merkt dat de wolbroek na een nacht klam begint aan te voelen, is het tijd om de broek opnieuw te wassen en te lanoliseren. In het begin zal dit vaker nodig zijn (om de 2-3 weken). Naarmate je de wolbroek langer gebruikt, zal de wol vervilten en zal deze alleen maar waterdichter worden, waardoor het lanoliseren om de 2 tot 3 maanden voldoende is.

Aangezien wol zelfreinigend is, is wassen pas nodig als het broekje vies is of sterk begint te ruiken (doorgaans na 14 dagen). Tussendoor kan je het wolbroekje steeds binnenstebuiten laten drogen/ luchten.
De eerste keren lanoliseer je je wollen overbroekjes na iedere wasbeurt. 

Na een aantal wasbeurten is lanoliseren niet meer nodig na elke wasbeurt en lanoliseer je pas opnieuw wanneer je overbroekje begint te lekken.​

 

Moet je de wollen overbroekjes na elke wasbeurt lanoliseren?

Aangezien wol zelfreinigend is, is wassen alleen nodig als de broek vies of sterk begint te ruiken (meestal na 14 dagen). Tussendoor kan u de wolbroek binnenstebuiten laten drogen/luchten. Bij de eerste keren, raden we aan om de broek elke keer te lanoliseren na elke wasbeurt.

Na enkele wasbeurten is het lanoliseren niet meer noodzakelijk na elke wasbeurt en is het alleen nodig om opnieuw te lanoliseren wanneer de broek begint te lekken.

 

Hoe je wollen kleding verzorgen?

Lanoline kan ook worden gebruikt om uw wollen kledingstukken te verzorgen. U kunt ze laten weken in een oplossing van lanoline. Als u uw wolletjes wast in de wasmachine op een programma voor wol, voegt u de oplossing toe aan het spoelbakje. Dit helpt om de wol waterafstotend te houden en zacht aan te voelen. Houd er rekening mee dat het aanbevolen is om wolletjes te wassen met een speciaal wolwasmiddel.

Volg ons op Instagram of Tiktok @ecobee.be